Friday, 27 September 2013

Pelita & Colok Di Tepi Jalan


Perayaan Zhong Yuan merupakan perayaan yang disambut oleh kalangan penganut agama Buddha & Tao pada seluruh bulan 7 dalam kalendar lunar Tionghua, dengan hari ke-15 (hari ini) sebagai kemuncak perayaan ini. Mulai hari pertama, adalah dipercayai bahawa pintu neraka akan terbuka luas supaya roh dan hantu boleh keluar ke dunia ini untuk menjamu makanan manusia. 

Pelita-pelita, lilin, dan batang-batang colok yang dinyalakan bertujuan sebagai tanda upacara sedang dijalankan dan untuk mengajak roh & hantu. "Wang kertas Neraka" dibakar sebagai keperluan belanja mereka. Dalam masa yang sama, makanan berupa nasi, biskut, dan minuman disediakan untuk makhluk ghaib yang telah lama kelaparan dalam neraka. Hantu-hantu ini terdiri daripada roh ahli keluarga yang telah meninggal dunia, roh hantu yang tiada tempat bergantung semasa hidup, dan hantu yang mati terseksa sebelum mati. Dengan melakukan permujaan ini, para penganut berharap roh-roh ini mendapat ketenangan dan tidak menganggu mereka yang masih hidup.

Walaupun perayaan ini kelihatan menakutkan, asal-usulnya sebenarnya adalah sebaliknya kerana ia lebih menjurus kepada kebaktian kepada orang tua. Dalam kitab Ullambana Sutra, diceritakan bahawa Gautama Buddha mengajar pengikut setianya Moggallana tentang cara membebaskan roh mendiang ibunya yang telah dilahirkan semula di alam Neraka terendah. Difahamkan bahawa alam di situ sungguh seksa sehinggakan makanan nasi turut bertukar menjadi arang membara. Kesedihan inilah yang menyebabkan Moggallana bertekad untuk mencari jalan penyelesaian. Atas nasihat gurunya Gautama Buddha, beliau pun menderma makanan kepada kira-kira 500 sami-sami supaya ibunya dapat dilahirkan semula (reincarnation) dalam keadaan baik.

Petikan ini juga mengingatkan kita kepada pentingnya kebaktian kepada kedua ibu bapa yang Rasulullah s.a.w tekankan. Antaranya:
1) Anak soleh solehah mendoakan keampunan Allah kepada awrah ibu bapa.
2) Tingginya kedudukan ibu dalam Islam, sepertimana yang ditekankan oleh Rasulullah s.a.w sebanyak 3 kali "ibu, ibu, ibu" dan "syurga terletak di bawah tapak kakinya."

Diharapkan apa yang disampaikan di sini sebagai pengetahuan umum dapat membantu kita dalam memahami jiran majmuk kita. Sememangnya perayaan ini tiada kaitan dengan Islam, tetapi permahaman terhadap asal-usulnya dapat membantu kita dalam toleransi dan untuk berdakwah membantu Belum-Muslim memahami Islam, sepertimana dalam firman Allah SWT:

"...marilah kita bersama atas kalimat yang serupa, di antara kami dan di antara kamu.."
~ Al-Qur'an 3:64

Akhir sekali, ia juga mengingatkan kita kepada firman Allah s.w.t yang bermaksud:

Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).
~ Al-Quran 17:23

(Tafsir terjermahan dalam bahasa Cina)
你的主曾下令说:你们应当只崇拜他,应当孝敬父母。如果他俩中的一人或者两人在你的堂上达到老迈,那末,你不要对他俩说:「呸!」不要喝斥他俩,你应当对他俩说有礼貌的话。
~ 古兰经 17:23

.
.
gambar daripada:
http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?191686-Hungry-Ghost-Festival
http://www.scsd99.cn/product.asp?id=651

Originally posted in MRM @ 21 August 2013

No comments:

Post a Comment